top of page
Federatie TMV

Taxateurs, makelaars en veilinghouders in roerende zaken openden hun deuren

Terugblik 2021

De eerste Nationale Dag van Waarde vond plaats op 6 november 2021. Taxateurs, makelaars en veilinghouders in het hele land hielden open dag. Aanleiding was het 70-jarig jubileum van de Federatie TMV. Zij gaven – ieder op hun eigen manier – een inkijkje in het fascinerende vak van de waarde-expert.  We vroegen we enkele deelnemers naar hun ervaringen.

"Voor herhaling vatbaar!"

Een impressie van de eerste Nationale Dag van Waarde

“Zonder meer positief” vond Peter van Os de Nationale Dag van Waarde. Hij is derde generatie taxateur van kunst, antiek en inboedelgoederen. Zijn grootvader opende in 1918 de eerste antiekwinkel in de Bakkerstraat in Arnhem. Op het hoogtepunt zaten daar wel 50 antiquairs. Van Os nam in 1981 de zaak over van zijn vader, en sloot in 2007 (als laatste) zijn zaak. Nu werkt hij vanuit zijn huis, dat tegelijk ook zijn winkel is: ‘Mijn hele interieur is te koop!’ Op 6 november leidden hij en zijn vrouw tientallen bezoekers rond. Ondertussen deelden zij hun kennis over cultuurhistorische achtergronden en de waarde van de stukken.

 

Lage waarde was een opluchting

Bij dit soort speciale dagen nemen mensen vaak zelf wat mee. Deze keer zat er een interessante Japanse porseleinen Arita-vaas bij, een zilveren kan uit 1759, maar ook wat minder interessante schilderijen. Toch kon Van Os de broers met de schilderijen goed helpen. Ze vertelden dat hun vader op sterven lag. Hij had zijn acht kinderen altijd voorgehouden dat zijn schilderijen geld waard waren. Zijn zoons wilden zich voorbereiden op eventuele discussies bij de verdeling van de nalatenschap. Van Os moest ze helaas vertellen dat de doeken vooral emotionele waarde hebben. 

 

“Je zou denken, ‘dat viel tegen’, maar eigenlijk waren ze heel erg opgelucht.” De lage waarde, verstrekt door een expert, voorkwam het gedoe binnen de familie waar de broers zo tegenop zagen. Het meest content waren ze misschien nog wel met de tip die Van Os gaf: “Val jullie vader niet meer lastig met deze kennis, ontneem hem zijn illusie niet.” Ook dát doet een goede taxateur. Van Os: “Zo kan ik mensen echt helpen in zo’n proces.”

 

Gerichte vragen en specialistische kennis

Ook andere TMV-leden beleefden op 6 november dit soort momenten. Louis Huivenaar in Dieren werkt vaak aan de hand van foto’s. Hij restaureert en verhandelt namelijk harmoniums en celesta’s: grote houten muziekinstrumenten, die je niet zomaar onder je arm meeneemt. Aan een paar goede foto’s van het instrument, ook van de binnen- en achterzijde, kan hij al veel aflezen. Hij stelt gerichte vragen, bijvoorbeeld over hoe een instrument speelt. Daarmee kan hij de conditie en eventuele problemen inschatten. “Omdat ik zelf restaurator ben, kan ik de oorzaken van een probleem vaststellen. Dat helpt bij het maken van een waardebepaling. Ik kan aangeven in hoeverre een restauratie de waarde van een instrument beïnvloedt.” 

 

Specialistische kennis is precies wat de bezoekers van een open dag zo waarderen. Dat herkent ook Bas van Genderen, expert in classic cars in Giessenburg. Hij stelde de loods met zijn eigen collectie oldtimers – ‘100 jaar automobielindustrie’ – open voor publiek. “Mensen vinden het heel interessant om te horen hoe je tot een waardebepaling komt.” 

 

Zijn collega Van Os somt op: “Je vergelijkt met andere stukken in je eigen en andere databases. Je raadpleegt je bibliotheek. Soms overleg je met collega’s – er is grote collegialiteit binnen de TMV.” Taxeren is dus geen kwestie van ‘je vinger in de lucht houden’. Het waardeoordeel van een TMV-lid is gefundeerd, en dat vinden bezoekers razend interessant om te horen. 

Geanimeerde dag

Van Genderen vertelt hoe hij de organisatie van de dag heeft aangepakt: “Ik heb publiciteit gemaakt via LinkedIn en de lokale automobielclub. En ik stuurde plaatselijke kranten een persbericht.” Toch pakte hij het wat bescheidener aan in verband met corona. 

 

Ook op Huivenaars openstelling had de pandemie invloed: “De dag ervoor was de persconferentie, dat verstoorde de boel.” Veel geïnteresseerden dachten dat de dag niet zou doorgaan en bleven dus thuis. Daarvoor had hij dan een week lang zijn werkplaats opgeruimd en allerlei materialen en instrumenten klaargezet… Toch zegt hij: “Ik heb er zeker geen kater van.” De dag was ook met minder mensen bijzonder geanimeerd. Eigenlijk was het wel fijn dat hij deze keer iedereen uitgebreid te woord kon staan. Huivenaar had ook een musicus gevraagd om een concertje te geven. “Het werd een levendige bedoening toen ook klanten instrumenten gingen bespelen. Het enthousiasme was prachtig om te zien.”

 

Al geven deze drie deelnemers aan dat er wel degelijk business voortkomt uit zo’n dag, dat is niet hun hoofddoel. Het gaat ook om netwerken en bekendheid geven aan het vak. Van Genderen maakt al plannen om het op de volgende Nationale Dag van Waarde grootser aan te pakken: “Dan betrek ik ook de leverancier van klassieke camper-benodigdheden erbij, met wie ik een loods deel.” Vol overtuiging sluit hij af: “Het is zeker voor herhaling vatbaar!”

Bekijk hier de deelnemers die hun deuren openen op 8 oktober 2022.

_________________

Dit artikel verscheen voor het eerst in de Nieuwsbrief van Waarde van de Federatie TMV in december 2021 en werd geschreven door Renate Meijer.

bottom of page