top of page
Federatie TMV

Een interview met Gemke Jager

Ze is een van de nieuwe TMV-leden: Gemke Jager. Na het behalen van haar examen mag ze zichzelf officieel register taxateur noemen. Niettemin heeft Gemke ervaring met zilver als geen ander. Als kunsthistoricus en na ruim dertig jaar directeur van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven te zijn geweest zet ze nu als register taxateur zilver haar passie voort.

Schoonhoven Zilverstad

Die passie is mede ontwikkeld in Schoonhoven, bekend als dé Zilverstad van Nederland. Een stad, waar het zilversmedenvak nog leeft, met ateliers, fabrieken, juweliers, een vakopleiding voor goud- en zilversmeden en een eigen zilvermuseum. Grote bewondering heeft Gemke voor de technische en artistieke vaardigheden van al deze vakmensen.

Nooit een saaie dag

Toen Gemke in de jaren 80 In het Zilvermuseum kwam werken was ze meteen onder de indruk van de prachtige museumcollectie, die een historisch overzicht geeft van het Nederlandse zilver van vroeger tot nu. In de periode dat zij museumdirecteur was waren er vele hoogtepunten zoals diverse verbouwingen van het museum, het inrichten van wisselende tentoonstellingen, organiseren van zilversymposia en de aankoop van een grote zilvercollectie van Van Kempen en Begeer. Het was een zeer inspirerende tijd waardoor zij haar kennis en passie verder heeft kunnen inzetten voor het museum en de gemeenschap.

Taxeren

Het vak van waardebepaling leren was alsnog niet eenvoudig voor Gemke. Al is de stap van directeur van het Zilvermuseum naar taxateur zilver voor haar een logische, toch valt er op dat vlak nog veel te leren. Ze genoot ervan om nieuwe specifieke kennis op te doen.


“Ik vond de opleiding erg interessant. Er werd door mijn mentoren buitengewoon openhartig kennis gedeeld!”

In haar werk als taxateur Zilver staat onafhankelijkheid hoog in het vaandel. Ze zet haar kennis, talenten en enthousiasme in voor een betrouwbare taxatie. Van eenvoudige gebruiksvoorwerpen tot aan museaal interessant zilver, bij Gemke kun je voor alles terecht.


Nationale Dag van Waarde in het Zilvermuseum

Iedere laatste vrijdag van de maand is ze nog vaak in het museum te vinden voor het ‘zilver spreekuur’. Tegelijkertijd kijkt Gemke ook uit naar de Nationale Dag van Waarde.

“Een extra toegevoegde waarde op de Nationale Dag van Waarde is dat je het voorwerp wat je hebt meegenomen in de museumzalen in (historische) context kunt zien. Dat verdiept de betekenis van je zilver en geeft het nog meer glans .”

Op zaterdag 8 oktober kun je Gemke in het voor haar vertrouwde Zilvermuseum vinden voor een gratis taxatie van een zilverstuk.

Comentários


bottom of page