top of page
Federatie TMV

L. Huivenaar

Het harmonium en de celesta zijn typisch een uitvinding van de 19e eeuw. De éne om zijn expressiviteit, de ander om zijn hemelse klank en mildheid. De celesta is een uitvinding van de beroemdste harmoniumbouwer, Victor Mustel te Parijs, Frankrijk. Dit gegeven om de oorspronkelijke klank en mechanieken van een harmonium en een celesta weer naar voren te brengen wordt elke restauratie een meesterklus! Een klein eenvoudig of juist complex instrument? Alles wordt uitgevoerd naar de ethiek van een beroeps restaurator. Bij het taxeren van deze instrumenten komt al deze kennis van pas om een gedegen expertise op te zetten.

Open huis, Demonstratie, Advies, Rondleiding

Harmoniums

Dieren

Activiteiten op de Nationale Dag van Waarde

Industrielaan 16 A

Op de Nationale Dag van Waarde zullen  het harmonium en de celesta in zijn geheel en in onderdelen tentoon gesteld worden, zodat de bezoeker een inkijk krijgt in het restauratieproces.


Tevens worden een aantal originele (nieuwe) materialen zoals leder, hout, messing, lijmsoorten en vilt op een tafel gelegd waardoor een ieder het materiaal kan aanvoelen als het nog nieuw is. Al dit materiaal vertegenwoordigt een waarde bij aankoop om er mee te kunnen werken tijdens een restauratie. De link wordt snel gelegd dat dit dus behoorlijk kostbaar kan zijn.


Op deze wijze wordt er een intro gegeven om dieper in het begrip WAARDE te komen, dat snel daarna al een verhaal gaat worden waarin de tand des tijds helaas de waarde van het instrument verlaagt.


Het mooiste aan het harmonium is vaak de emotionele waarde (band) die de eigenaren met zich meenemen. Dan komt er ook nog een intrinsieke waarde tevoorschijn als de eigenaar een beroemdheid is (geweest). Kortom, dat bemoeilijkt soms wel eens gezonde prijsopgave en daardoor ook een reële taxatie voor verkoop en/of verzekeringen.


Dit alles wordt onder het genot van muziek door professionele musici met passie en wat lekkers in de rondleidingen door de grote werkplaats met wel 70 harmoniums en celesta’s bekeken en beluisterd.


U bent tussen 11.00 en 16.00 welkom, aanmelding is niet nodig. U kunt gewoon binnen lopen. 


Er vindt om 15.30 (tot 16.00) een petit concert plaats, gegeven door het Duo Virtuoso, gevormd door Reinier Korver en Mark Brandwijk. Dit concert wordt gegeven op de harmonium en piano: muziek die daarvoor speciaal werd geschreven in de 19e eeuw.


Tot 6 november!

Nationale Dag van Waarde

Het 2021 event heeft inmiddels plaatsgevonden.
U vindt hier de deelnemers die op 8 oktober 2022 hun deuren openen.
bottom of page